WPC teraszburkolatok

Értékesítés | Szaktanácsadás | Kivitelezés

Üdvözöljük a WPC TERASZBURKOLATOK világában!

Ezen az oldalon, szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy lehetőség szerint mindenki, aki a WPC teraszburkolat témában érdeklődik, megtalálja a számára szükséges válaszokat és a megoldásokat,

 

 • legyen akár egy érdeklődő, aki valamilyen kültéri járólap, vagy fahatású műanyag teraszburkolat megoldást keres
 • legyen az, aki már hallott a kompozit teraszburkolatokról, de még nem tudja pontosan, hogy melyik WPC padlóburkolat is lenne a számára megfelelő választás
 • vagy akár legyen egy olyan tudatos vásárló, aki már jól ismeri az egyes WPC teraszburkolat rendszereket, tudja melyik WPC terméket választja, de szeretne kedvező áron, egy megbízható WPC termékeket forgalmazó cégtől vásárolni.

Mi is az a WPC , a WPC szó jelentése…

A WPC jelentése

A WPC tulajdonképpen egy „mozaik szó”, ami hosszabb kifejezések kezdőbetűinek vagy részleteinek összevonásából jön létre. Jelen esetben, ezek az angol nyelvből származó Wood – Plastic – Compozit szavak. Magyarra fordítva, fa – műanyag – kompozit szavak.

Összegezve tehát, a WPC jelző tulajdonképpen egy “gyűjtő” elnevezés, mely a fa és műanyag kompozitból készült anyagokat jelöli.


Mi az a kompozit?

A teljesség érdekében fontos azt is tisztázni, hogy mi a „kompozit” szó jelentése, „anyagok” esetében. A kompozit anyagok, röviden kompozitok olyan összetett, vagy társított anyagok, amelyek két vagy több különböző szerkezetű anyagkombinációkból épülnek fel a hasznos tulajdonságok kiemelése és a káros tulajdonságok csökkentése céljából.

 

Fa-műanyag kompozit, WPC

Most, hogy már tudjuk valójában mit is jelent a WPC, érdemes kicsit jobban megismerni, hogy mit is értünk pontosan WPC teraszburkolatok alatt. A fent leírtakból, már kiderült, hogy gyakorlatilag a fa-műanyag kompozitból készülő burkolat elemeket nevezik gyűjtő néven WPC burkolatoknak, azonban fontos tudni, hogy ez egy igen tág fogalom, hiszen rengeteg fa, fa-féleség, vagy  növényi származék bele sorolható ebbe a kategóriába, a műanyagokról pedig nem is beszélve, melyeknek megannyi fajtája létezik.

A jelenleg ismert WPC burkolatokat és egyéb kiegészítő elemeket gyártók, többnyire a környezetükben gazdaságosan előállítható és elérhető alapanyagokat részesítik előnyben a gyártás során, melyek általában faforgácsok, farostok, vagy faliszt finomságúra porított bambusz-, lágy-lombos- és egyéb fa származékok. Ami a műanyag összetevőt illeti, általában valamilyen hőre lágyuló műanyag kerül felhasználásra, jellemzően polietilén (PE), polipropilén (PP), illetve a PVC.

A két alap összetevő mellett, a kompozithoz jellemzően, még különféle adalékanyagokat és töltőanyagokat is kevernek, melyek mértéke és összetétele, az egyes gyártók és az alkalmazott előállítási technológia szerint eltérőek. Ilyen anyag lehet például a parafin, a vízfelvétel csökkentése céljából, vagy a kártevőkkel szembeni védelmet biztosító rovar- és gombavédő szerek, az égésgátló anyagok, a különféle pigmentek és színezőanyagok, a keménységet fokozó ütésálló modifikátorok, illetve a hő- és UV-stabilizátorok.

 

WPC termékek előállítása

A WPC termékeket, vagy burkolat elemeket, tehát természetes farészecskék és ömlesztett hőre lágyuló műanyag megfelelő arányú gondos összekeverésével hozzák létre. A két anyag fizikai és kémiai tulajdonságai jelentősen eltérnek, azonban ezek kombinációja során az egyes alkotóelemek tulajdonságaitól eltérő tulajdonságokkal rendelkező anyagot állítanak elő. Az előállított keverékből az esetek nagy részében extruzióval állítják elő a végső terméket, vagyis az olvadt műanyag és farészecskék keverékéből álló kompozitot a kívánt formára extrudálják egy, a létrehozni kívánt profilnak megfelelő „szerszám” segítségével.

Ezzel az eljárással lehetőség van tetszőleges keresztmetszetű és profilú WPC burkolat elem előállítására, nagyipari tömeg termelésére. Az egyes gyártók által kifejlesztett és alkalmazott technológia megoldásoknak köszönhetően, elég széles WPC teraszburkolat kínálat áll rendelkezésre a piacon, különféle színárnyalatokban, legyen az fa hatású műanyag teraszburkolat, vagy bordázott felületű burkolat.

 

Jelenleg a legnépszerűbb WPC termékek:

 • a WPC teraszburkolat
 • a WPC lépcső
 • a WPC kerítés
 • a WPC falburkolat
 • a WPC korlát elem
 • a WPC oszlop és pergola elem

 

Előnyök és hátrányok

A WPC anyagok tehát különböző szerkezetű anyagok kombinációkból épülnek fel a hasznos tulajdonságok kiemelése és a káros tulajdonságok csökkentése céljából. Mindezek mellet azért, nyilvánvaló, hogy a létrejött WPC anyagnak is vannak előnyei és hátrányai is. Ezek a tulajdonságok azért ez egyes gyártók kínálataiban elérhető termékek között eltérőek, bizonyos WPC teraszburkolatok adott tulajdonságai hol jobban teljesítenek, hol kevésbé, attól függően, hogy a gyártó cég milyen szempontok, illetve melyik tulajdonság kiemelését helyezte előtérbe.

Mindezek ellenére, azért néhány előnyős és hátrányos tulajdonságot meg lehet említeni, ami a WPC teraszburkolat vásárlásakor is segítséget nyújthat a megfelelő burkolat típus kiválasztásához, hogy mire is érdemes oda figyelni.

 

WPC előnyei

 • Ellenállnak a korróziónak és a rothadásnak
 • Nem szálkásodnak, nincs repedezés
 • Rendkívül tartósak és ellenállnak a vízben található, a fát megtámadó organizmusoknak is annak ellenére, hogy az anyagban található farostok valamilyen mértékben felveszik a vizet.
 • Könnyen formálhatóak, alakíthatóak, jellemzően a faiparban is használatos hagyományos famegmunkáló szerszámokkal.
 • A WPC anyag környezetbarátnak is tekinthető, mivel elkészíthetőek újra felhasznált műanyagokból és a faipari termelések során keletkező hulladékokból, selejtekből is.
 • nincs szükség az anyag utólagos felületkezelésére, festésére, mivel már a gyártás során számtalan színben előállítható.

 

WPC hátrányai

 • Magas cellulóztartalma (akár 50–80 százalék) ellenére mechanikai tulajdonságai igen hasonlóak a tiszta műanyagokéhoz, tehát szilárdságu<br>k és merevségük kisebb, mint a természetes fáké, teraszburkolatok esetében ezért sűrűbb alátámasztást igényelnek.
 • a műanyag összetevőből eredően egy hátrány az UV sugárzás káros hatása, ezt azonban egy magasabb arányú fa összetevővel, valamint a különféle adalékokkal jelentősen lehet javítani.
 • szintén a műanyag összetevőnek köszönhetően nagyobb dilatációval kell számolni, mint a fa teraszburkolatok estében
 • bár újra hasznosított alapanyagokból is előállítható, ennek ellenére a fa–műanyag kompozitokat a hozzájuk kevert adalékanyagok miatt már rendkívül nehéz újra felhasználni. (abban az esetben azonban, ha az anyagból ismét fa–műanyag keveréket készítenek, újra felhasználása lehetséges és könnyű)

 

A WPC burkolatok kialakulása, elterjedése, felhasználási terület

A fa–műanyagot az 1990-es években használták először deszkapadlók készítéséhez. A kompozitot előállító gyártók álláspontja szerint a tartósítószerekkel vagy egyéb gombaölő szerekkel kezelt keményfánál jóval környezettudatosabb és tartósabb anyag, ezért a felhasználását egyre szélesebb körben kezdték el alkalmazni. Előnye még a fával szemben, hogy nem szálkásodik vagy repedezik, így kevesebb kezelésre is van szüksége. 

A fa–műanyag az építőiparban napjainkban még mindig inkább újdonságnak számít a természetes fához képest, azonban felhasználása egyre elterjedtebb.. A WPC burkolatok felhasználása ideális megoldásként szolgálhat, mint:

 • kültéri teraszburkolat
 • kültéri falburkolat
 • padozatok burkolása
 • műanyag kerti padló
 • időtálló kerítés
 • lépcső burkolat
 • térelválasztó, paraván

Léteznek teljes keresztmetszetükben színezett WPC teraszburkolat elemek és olyan „Co-extrudált” technológiával készített teraszburkolat elemek is ahol az alap kompozit elemet, egy még tartósabb és keményebb műanyag bevonattal látják el. A kompozit magszerkezetre felvitt PVC, az anyag felületi szennyeződésekkel szembeni ellenálló képességét javítja, fakulás és a fizikai sérülések veszélyének tekintetében. Hátránya viszont, hogy ha egyszer megsérül ez a réteg, az gyakorlatilag javíthatatlan, maradandó kárt okoz, míg a teljes keresztmetszetükben színezett homogén WPC termékek kisebb sérülései egyszerű csiszolással javíthatóak.

A WPC teraszburkolat gyártók kínálatában a fejlesztéseknek köszönhetően egyre több profil, illetve felületi struktúra kialakítása jelenik meg a wpc teraszburkolat rendszerek palettáján, ami még tovább bővíti a felhasználási területet és a felhasználók körét.

Mindezekből adódóan, fontos, hogy a WPC teraszburkolat kifejezés egy nagyon tág termék kínálatot fed le, ezért nem szabad általánosítani, vagy konkrétan állítani, hogy a WPC burkolat ilyen vagy olyan. Az elmúlt években azonban, a wpc burkolatok egyre keresettebbek lettek, ennek köszönhetően több új kereskedő is megjelent a hazai piacon, akik sajnos komolyabb háttér ismeret és tudás nélkül (tisztelet a kivételnek) forgalmaznak, megbízhatatlan gyártói forrásból eredő, gyenge minőségű WPC teraszburkotokat. Ezért minden esetben hasznos olyan forrásból vásárolni, ahol a WPC teraszburkolat nem csak egy termék a sok körül, hanem „a termék” és valóban hozzáértő szaktanácsadással, nem utolsó sorban saját WPC kivitelezésben, wpc lerakásban jártas csapattal rendelkezik, elkerülendő az értékes alapanyag szakszerűtlen telepítéséből eredő károkat, bosszúságot.

A WPC burkolatok előállításában és innovációjában vezető szerepet tölt be Amerika és Kína. A legjobb minőségű WPC teraszburkolatok ezekből a gyárakból származnak. Az európai gyártók termékei közül az UPM ProFiDeck, valamint a Timbertech teraszburkolat rendszerei azok, melyek a kategóriában kiemelkedőek.

MIÉRT WPC TERASZBURKOLAT?

Z

KÖRNYEZETBARÁT

Z

Modern megjelenés

Z

Minimális karbantartás

Z

Időtálló megoldás

Z

nincs repedés, szálkásodás

Z

rejtett rögzítési lehetőség

A speciális és viszonylag homogén anyag-összetételüknek köszönhetően – a hagyományos fa teraszburkolatokkal szemben – nincs repedés, szálkásodás, szürkülés és egyéb olyan nem kívánatos tulajdonság, mely  a természetes faanyagok estében – az alapanyag sajátosságaiból eredően – sajnos gyakori.

A WPC teraszok felületkezelést, rendszeres ápolást nem igényelnek, karbantartásuk szinte minimális. Amellett, hogy kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek, a környezetet is kímélik, mivel többnyire újrahasznosított anyagokból készülnek.

A WPC kültéri burkolatokban nincsenek sem csomók, sem egyéb kiejtendő  hibák. Ennek eredményeként kevesebb hulladék keletkezik, jobb kihozatal érhető el.

A WPC burkolat rendszerek többsége olyan rejtett rögzítési megoldást kínál, melynek következtében a felületen egyáltalán nem látható rögzítés. A megjelenést és a komfort érzetet is növelve ezáltal.  A WPC, mint kompozit kültéri burkolat, általánosságban elmondható, hogy évszaktól függetlenül, egész évben ellenáll a változó időjárási körülményeknek.

WPC TERASZBURKOLAT MEGOLDÁSOK

BEMUTATÁSA VIDEÓBAN

A videóban összegyűjtöttünk néhány WPC teraszburkolat megoldást, melyek a kínálatunkban megtalálható WPC termékekből kerültek kialakításra. Bízunk benne, hogy ezáltal sikerül még inkább bemutatnunk a wpc burkolatok felhasználásával kialakított külső terek, teraszok, vagy medence melletti területek modern, egyúttal otthonos hangulatát.

 Melyik WPC teraszburkolat lesz a számomra megfelelő?

A kérdésre, miszerit melyik WPC burkolat lesz a számomra megfelelő választás, nem egyszerű a válasz. Az ideális WPC teraszburkolat megtalálása, kiválasztása egy nagyon fontos dolog, és egyúttal nagyon összetett feladat is. A kereskedelemben és az építőiparban a WPC burkolatok megismertetésére sajnos kevés megbízható ismeret, tudásanyag áll rendelkezésre, ami meg tudná könnyíteni egy átlagos megrendelő, vagy felhasználó számára az ideális választást. A jó döntés segítése érdekében azonban megpróbálunk segítséget nyújtani a WPC teraszburkolat választást illetően. A választáskor talán három főbb kérdéskört érdemes megismerni:

A kérdésre, miszerit melyik WPC burkolat lesz a számomra megfelelő választás, nem egyszerű a válasz. Az ideális WPC teraszburkolat megtalálása, kiválasztása egy nagyon fontos dolog, és egyúttal nagyon összetett feladat is. A kereskedelemben és az építőiparban a WPC burkolatok megismertetésére sajnos kevés megbízható ismeret, tudásanyag áll rendelkezésre, ami meg tudná könnyíteni egy átlagos megrendelő, vagy felhasználó számára az ideális választást. A jó döntés segítése érdekében azonban megpróbálunk segítséget nyújtani a WPC teraszburkolat választást illetően. A választáskor talán három főbb kérdéskört érdemes megismerni:

Funkció

Milyen funkcióra szánom?

Választék

Milyen WPC termékek közül választhatok?

Jellemzők

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik az adott termék?

Először is fontosdolog azt tisztázni, hogy milyen funkciót szánunk a WPC burkolatnak. Ebben a kérdéskörben számtalan lehetőség felmerül, hiszen a WPC teraszburkolat rendszerek igén széles körben felhasználhatóak. A megfelelő választáshoz azonban nagy jelentőséggel bír, hogy az adott WPC termék, a flhasználás jellegét tekintve:

 • családi ház teraszának burkolata
 • étterem, vagy kávézó külső teraszának járó felülete
 • nagyobb igénybe vételű közterület burkolata
 • egy hangulatos kerti ösvény, vagy kerti pad burkolata
 • medence körüli burkolat
 • WPC kerítés burkolat
 • esetleg térelválasztó WPC burkolat

Ha már sikerült meghatározni a funkcióját a felhasználásra szánt WPC burkolatnak, akkor érdemes elkezdeni megismerni a nagyobb WPC gyártó cégeket és azok WPC termék kínálatait, melyek sok esetben igen eltérőek, mind gyártás technológiában, mind megjelenésben, és nem utolsó sorban tulajdonságaik tekintetében.

Miután kap az ember egy általános körképet, hogy milyen termékek is léteznek a WPC burkolatok piacán, az első benyomásokon és véleményeken túl – ami nyilván azért nem elhanyagolható – fontos megismerni az adott termékek pontos tulajdonságait, anyag jellemzőit, időtállóságát, mert ahogy azt már korábban is említettem az egyes gyártók WPC termékei között igen nagy különbségek tapasztalhatóak, a megjelenésen túl, mind anyag összetétel, mind az egyéb tulajdonságokat illetően.

Ebben a kérdésben javasoljuk, hogy vásárlás előtt mindenképpen tanácsos hozzáértő, WPC témában tapasztalt szakember segítségét, véleményét kikérni, és ezzel pedig megelőzni,  a majdani felhasználás során, a  “ha ezt tudtam volna…” gondolatból eredő kellemetlenségeket, rossz érzéseket.

WPC TERASZBURKOLAT RENDSZEREK

VÁLASZTÉK GYÁRTÓK ÉS MÁRKANEVEK SZERINT

TrendDeck WPC teraszburkolat logó

TrendDECK – kültéri WPC teraszburkolat rendszer

„Elegáns megjelenés, magas minőség, kedvező ár…”

A Trend DECK teraszburkolat rendszer a távol-keleti gyártók egyik legmegbízhatóbb és legnagyobb kapacitású WPC burkolat gyárából származik. A WPC burkolat alap összetevőit tekintve bambuszrost és műanyag keverékéből, egészen pontosan 60%-ban bambuszrostból, 30%-ban polietilénből és 10%-ban egyéb adalékanyagból készül.

TrendDeck WPC teraszburkolat logó

BergDECK – WPC teraszburkolat rendszer

„Sokszínű megjelenés, gazdag elem kínálat…”

A BergDeck teraszburkolat egy rendkívül modern, széles színpalettával, egyedi felületi textúrával kialakított teraszburkolat család. A gondos és precíz mérnöki tervezésnek köszönhetően, a burkolat rendszer különleges, és az átlagostól eltérő rendszer kiegészítő elem kínálattal rendelkezik. A BergDeck WPC teraszburkolat alkalmazhatósága ennek köszönhetően igen széles körű.

UPM ProfiDeck, WPC teraszburkolat logó

UPM – ProFiDECK – WPC teraszburkolat rendszer

„Magas ellenálló képesség, modern színvilág…”

A Finn székhelyű UPM anyacég – sok egyéb környezettudatos és innovatív terméke között- kiemelkedő, nagy részben újra hasznosított alapanyagokból előállított UPM ProFiDeck kültéri teraszburkolat rendszer. Gyártása Finnországban (mely elsősorban a skandináv országokat szolgálja ki) és Németországban történik, magas minőségi keretrendszeren belül.

UPM Profi Piazza, WPC teraszburkolat logó

UPM – ProFi Piazza – WPC teraszburkolat rendszer

„Magas ellenálló képesség, modern színvilág…”

A Németországban gyártott UPM ProFi Piazza tömör teraszburkolat, egy rendkívül modern, megjelenését tekintve, egyedi fahatású textúrával ellátott, tömör WPC teraszburkolat. Kategóriájában kiemelkedő ellenállással rendelkezik a különféle szennyeződések és időjárási hatásokkal szemben. Az UPM Profi Piazza tömör teraszburkolat ideális választás, ha különösen nagy felületi ellenállásra van szükség.

My WPC - teraszburkolat logó

My WPC – WPC teraszburkolat rendszer

„Különleges anyagkeverék, egyedi megjelenés…”

A My WPC teraszburkolat család a távol keleti (kínai) gyártók egyik kiemelkedő, egyedi megjelenésű terméke. A hangsúlyt a “több tónusú” felület kialakítására helyezték, ezáltal egy saját fejlesztésű és szabadalmaztatott speciális technológiájának köszönhetően a WPC burkolat tejes keresztmetszetében kevert, több tónusú, így a hagyományos teraszburkolatokkal ellenben, egyedi és még természetesebb a megjelenés.

StandardDeck - WPC teraszburkolat logó

StandardDECK – WPC teraszburkolat rendszer

„Hagyományos megjelenés, kedvező ár…”

A Standard Deck wpc teraszburkolat, a távol keleti (kínai) kültéri járólap megoldások között egy igen népszerű, hagyományos felületi struktúrával és légkamrás profil szerkezettel ellátott kültéri burkolat. Alapanyag összetételét illetően bambuszrostot és polietilént, valamint néhány százalék egyéb tulajdonság javító adalékot tartalmaz.

Timbertech - WPC teraszburkolat logó

Timbertech – Twinfinish – WPC teraszburkolat rendszer

„Tömör profil kialakítás, természetes megjelenés…”

A TimberTech cég, élen jár a kiváló minőségű teraszburkolatok, korlátok és WPC kerítés megoldások gyártásában, fejlesztésében és értékesítésében. Székhelye az Ohio állambeli Wilmingtonban van és az egyik legnagyobb WPC gyártó a világon. Lehet az lakossági, irodai vagy szabadidős létesítmény, a TimberTech termékei között biztosan megtalálható az igényeinek tökéletesen megfelelő WPC burkolat.

fiberon - WPC teraszburkolat logó

Fiberon – HORIZON – WPC teraszburkolat rendszer

„Magas ellenálló képesség, fa erezetű felület, természetes és elegáns megjelenés…”

Az Amerikából származó Fiberon teraszburkolatok a WPC piac egyik legkiemelkedőbb terméke. A gyártás során egyedülálló technológiákat alkalmaznak,melyek biztosítják a kiváló minőségű készterméket. A teraszburkolat tömör profil kialakítású és egy speciális un. “perma-tech” réteggel van körbe vonva.

MÉG MINDIG NEM TUDJA, MELYIK KÜLTÉRI TERASZBURKOLATOT VÁLASSZA?

Ha a fent leírtakat végig olvasta,  de még mindig nem tudja, hogy melyik WPC teraszburkolatot válassza, vagy esetleg úgy érzi, hogy segítségre lenne szükség a döntésben, forduljon hozzánk bizalommal. Keressen minket elérhetőségeink egyikén, hogy segíthessünk megvalósítani elképzeléseit.

Mert a minőség, csupán döntés kérdése…

REFERENCIA MUNKÁINK

Teraszburkolat - medence mellett
Trend Deck - WPC teraszburkolat megoldás
Teraszburkolat - szigetelt födémre