Ha valaki kevésbé járatos a WPC teraszburkolat kivitelezés, vagy WPC teraszburkolat lerakás témában, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy egyáltalán “Milyen alapra telepíthető WPC teraszburkolat?” A WPC teraszburkolat rendszer, hordozó rétegének megválasztása egy igen fontos tényező a burkolat szakszerű telepítését és időtállóságát illetően. A felhasználásra kerülő WPC termék érték megőrzése és a szakszerűtlen kivitelezésből eredő későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében azt javasoljuk, hogy minden esetben legyen körültekintő, vagy kérje ki hozzáértő szakember véleményét az alkalmasságot illetően.

 

WPC teraszburkolat kivitelezés alkalmával a leggyakrabban előforduló hordozó rétegek:

  • vasalt-beton alap
  • kavics vagy zúzott-kő alap
  • önhordó, teherviselő alap-szerkezet 

WPC teraszburkolat telepítés, kivitelezés beton alapra:

A WPC teraszburkolat telepítéséhez, ez a legideálisabb megoldás. Egy vasalt beton alap tudja adni leginkább azt alap felületet, ami szükséges ahhoz, hogy megfelelően szintezhetőek és rögzíthetőek legyenek az alátét-profilok. Ezzel a két dologgal pedig be is biztosíthatjuk azt, hogy a teraszburkolat időtálló és megfelelő alapokra kerüljön. 

Minden esetben szükséges meggyőződni arról, hogy az alap felület megfelelően sík és szilárd legyen. A hordozó felület egyenetlensége nem haladhatja meg a 15 mm-t. Ellenkező esetben a terület újra betonozása vagy kiegyenlítése szükséges. Fontos tényező, hogy a terület vízelvezetése biztosított legyen. (sajnos sok estben tapasztaljuk, hogy figyelmen kívül hagyják, pedig sok utólagosan jelentkező probléma elkerülhető lenne, ha a tervezés és kivitelezés alkalmával erre odafigyeltek volna)

A wpc teraszburkolat rendszerek tartozékaként megvásárolható „alátét profil” (alapidom), általánosan kimondható, hogy önmagában “teherviselő” szerkezeti elemként nem használható fel, teljes hosszában megtámasztást igényel. Amennyiben a hordozó réteg egyenetlensége szükségessé teszi, műanyag hézagoló lapkák használata megengedett, ezek elhelyezése maximum 25 cm-es közökkel szükséges. 

A végső wpc teraszburkolat alapját képező alátét profilokat minden esetben rögzíteni szükséges. Az elhelyezési, kiosztási távolságok, az egyes wpc teraszburkolat rendszerek között eltérő lehet, azonban általánosságban elmondható, hogy körülbelül 35-40 cm. Az egyes elemek rögzítését hosszirányban,~80-90 cm-ként, a wpc profil keresztmetszetétől, illetve merevségétől függően szükséges elvégezni.

WPC teraszburkolat telepítés, kivitelezés kavics- vagy zúzott-kő alapra:

Közvetlenül és kizárólag kavics, vagy zúzalék ágyra történő telepítése a wpc burkolat-rendszernek nem megengedett! Az alapidomokat minden esetben rögzíteni és alátámasztani szükséges, ezért ilyen esetben minimum 5 cm vastagságú betonlapok elhelyezése szükséges a kavics vagy zúzalék ágyra. A betonlapok kiosztásának teljes mértékben igazodnia kell az alapidomok kiosztásához a (a fent leírtak szerint) és teljes hosszában biztosítani szükséges az alapidomok megtámasztását, rögzíthetőségét.

WPC teraszburkolat telepítés, kivitelezés önhordó, teherviselő alap-szerkezetre:

A WPC teraszburkolat rendszert lehetőség van un. “önhordó” szerkezetre is telepíteni. Ennek feltétele, hogy a szerkezet – a felhasználás jellegéhez igazodóan – statikailag kellően szilárd és masszív legyen, melyet minden esetben erre a célra szakosodott szakemberrel ellenőriztessen. A szerkezet kialakításakor minden esetben szükséges figyelembe venni az alapidomok kiosztásával, illetve a wpc teraszburkolat megtámasztásával kapcsolatos szabályokat. 

Bízunk benne, hogy sikerült megválaszolnunk a kérdést, hogy “Milyen alapra telepíthető WPC Teraszburkolat?” Amennyiben úgy érzi, hogy a cikk elolvasása után nem kapott teljes értékű választ, és további kérdések vannak Önben a témával kapcsolatban, keressen bizalommal elérhetőségeink egyikén.