Ha olyan kerítés rendszert szeretne, aminek a megjelenése modern, egyúttal időtálló megoldás és különösebb karbantartást, gondozást sem igényel, akkor az ideális választás egy WPC kerítés lehet. A WPC kerítések, kerítés rendszerek a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően mára már a lehetőségek és variációk több változatát is nyújtják, mind megjelenés, mind szerkezeti megoldások tekintetében. Mielőtt azonban a rátérnénk a további részletezésére, érdemes egy kicsit vissza menni a témában és néhány alap dolgot megismerni, tisztázni a kerítésekkel kapcsolatosan.

Amikor felmerül a kérdés, hogy milyen kerítést is válasszon az ember, fontos tudni, hogy nem is olyan egyszerű dologról van szó, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Először is érdemes tájékozódni, hogy a helyi építési szabályzatban (HÉSZ) van-e esetleg valamilyen korlátozás, szabályozás a kerítésekre vonatkozóan, mert jellemzően az adott települések szabályozni szokták az egyes övezetekben alkalmazható kerítés arculati iránymutatását, valamint meghatározzák a telepíthető kerítés átláthatóságát, többnyire százalékos mértékben. Ennek az információnak minden esetben érdemes utána járni, mielőtt bármilyen kerítés tervezésbe is kezdene.

A beszerzett információ birtokában, tudni fogja, hogy milyen jellegű kerítésben gondolkodhat. Jellemzően két alap esetet különböztethetünk meg az átláthatóság tekintetében:

– “zárt” kerítés

– “áttört” kerítés

Zárt kerítés esetében, ahogy a nevében is benne van, tulajdonképpen az egyes kerítés elemek egy teljesen zárt rendszert alkotnak, jellemzően a betekinthetőség elzárása érdekében.

Áttört kerítésről pedig akkor beszélünk, amikor az egyes kerítés elemek úgy helyezkednek el, hogy azok között hézagok, rések vannak. Az átláthatóság százalékos értékét a hézagok és a takarásként ható kerítés elemek arány adja meg.

 

Milyen anyagból készüljön a kerítés?

 

Korábban, ha kerítésről volt szó általánosságban elmondható, hogy az emberek többsége vagy valamilyen “drót-fonatos”, vagy valamilyen fa deszkázatból, esetleg fém oszlopokból, elemekből kialakított kerítés rendszerben gondolkodott. Ezeknek a kerítés megoldásoknak ma is számtalan változata létezik, formai kialakításának, megjelenésének, gyakorlatilag csak a képzelet szab határt. A probléma viszont nem is a formával van, hanem az időtállósággal. A fent említett kerítéseket kivétel nélkül felület-kezelni szükséges valamilyen módon, hogy a kültéri felhasználás jellegéből adódóan ellenálljanak az időjárás viszontagságainak. A használt felület kezelő anyagok pedig sajnos csak idő kérdése, hogy mikor kerülnek olyan állapotba, amikor már nem nyújtják azt a védelmet, amire szükség lenne, továbbá repedezetté válnak, leperegnek, ami túl azon, hogy nem túl szép esztétikai látványt eredményeznek, az alap anyag roncsolódását (rothadás, rozsdásodás) is megindítják.

Ennek a problémának a kiküszöbölése adta elsődlegesen a WPC elemekből készülő kerítések létjogosultságát, mely anyagok, az építőipar számos egyéb területén bizonyítottak már. (például, WPC teraszburkolatok) Az egyes WPC kerítés elemek jellemzően teljes anyagukban színezettek, ellenállnak az időjárás viszontagságainak, modern megjelenésűek és nem igényelnek külön felület-kezelést.

 

WPC kerítés rendszerek

 

WPC vagy fa-műanyag kompozit kerítésekről akkor beszélünk, amikor a kerítést alkotó elemek valamilyen WPC termékből épülnek fel. Megjelenésüktől és profil kialakításuktól függetlenül, ezek a kerítés elemek az alábbiak lehetnek:

– WPC teraszburkolat járólap

– WPC kerítésléc

– WPC kerítés elem

– WPC oszlop elem

– WPC oszlop záró elem

A WPC gyártók fejlesztéseinek, valamint a piaci igények növekedésének hála, mára már számtalan WPC kerítés rendszer, illetve  WPC burkolat elem áll rendelkezésre, melyek segítségével mindenki összeállíthatja a számára megfelelő kerítés kialakítást. Az egyes WPC elemek ára és minősége igencsak eltérő lehet, ezért ajánlatos alaposan utána járni, hogy milyen agyagot is választjuk a feladatra. A WPC kerítés rendszerek tervezésekor, felépítésekor számtalan lehetőség közül választhatunk, a végső megjelenésnek, tulajdonképpen csak a képzelet szab határt. Az esztétika mellett, azonban fontos az is, hogy a WPC termékek sajátosságaiból eredő technológiai követelmények figyelembe legyenek véve már a tervezéskor, majd a wpc kerítés kivitelezés, vagy telepítés fázisában is.

A WPC kerítések kivitelezése és szerelése egy külön cikket is megérdemel, azonban előzetesen két fontos dologra hívnám fel a figyelmet. Az első dolog, aminek a WPC kerítés szerelésekor különös figyelmet kell szánni, az a megfelelő rögzítési megoldás megválasztása. Kültéri felhasználás esetén kizárólag időtálló, rozsdamentes WPC kerítés rögzítő csavar, vagy egyéb kötőelem felhasználása javasolt. Másik fontos dolog pedig, melyet a fa-műanyag kompozitból készített kültéri kerítés burkolat tervezésekor és kivitelezésekor szükséges figyelembe venni, az nem más, mint a kompozit anyag sajátosságaiból eredő dilatációs méretváltozás. Mértéke eltérő lehet az egyes gyártók termékei között, ezért tervezés előtt ennek az adatnak a megismerése kiemelten fontos, és minden esetben számolni szükséges vele.

Sok gyártó kínálatában érhetőek el már, kifejezetten kerítés vagy korlát készítés célra szánt kerítés elemek, kerítés lécek, azonban kiváló megoldás lehet az egyes WPC teraszburkolat járólapjainak ( pl.: TrendDeck teraszburkolat ) felhasználása is kerítés elemként.

Ha szeretne egy megbízható, WPC kerítés témában jártas szakember segítségét igénybe venni, keressen bizalommal minket elérhetőségeink egyikén.

 

WPC kerítés megoldások